Bacalaureat 2024. Peste 20.000 de elevi revizuiți.

Un Sistem Educațional în Derivă: Drama Absolvenților de Liceu

Într-o lume ideală, educația ar trebui să fie un drept garantat pentru fiecare tânăr. Însă, realitatea crudă din sistemul educațional românesc dezvăluie o altă față, una plină de disperare și abandon. La Liceul Tehnologic Pallady, ultimul clasat în București la promovarea bacalaureatului, trei sferturi dintre elevi au eșuat, lăsându-i să se zbată în incertitudinea unei noi încercări.

Descurajare și Neglijență Instituțională

Când majoritatea elevilor de la un liceu sunt respinși, ce fac profesorii? Ei bine, în cazul de față, au plecat în vacanță. Nicio mână de ajutor, nicio sesiune de recuperare nu le-a fost oferită acestor tineri de către cei care ar fi trebuit să fie pilonii lor de sprijin. Mihaela Năbar de la World Vision România subliniază cu amărăciune: „Am avut profesori care au fost descurajați de profesori!”

Costuri și Obstacole Suplimentare

Parcă nu era de ajuns că au fost lăsați să se descurce singuri, dar elevii care îndrăznesc să încerce din nou să obțină diploma de bacalaureat trebuie să și plătească o taxă de 464 de lei. După două încercări eșuate, șansele lor de a reuși scad dramatic, ajungând la un dezolant 15%. Este acesta un sistem care îi sprijină pe tineri sau doar un mecanism de extracție a resurselor de la cei vulnerabili?

Un Apel la Acțiune

Este evident că sistemul educațional are nevoie de o reformă profundă. Nu este suficient să producem statistici despre rata de promovare; trebuie să ne asigurăm că fiecare elev are acces la resursele necesare pentru a reuși. Educația nu ar trebui să fie un lux pentru cei privilegiați sau pentru cei care își permit să plătească pentru sesiuni suplimentare de pregătire. Este un drept fundamental, și este timpul ca acest drept să fie respectat și protejat.

Sursa: Realitatea.net