Instanțele contestă criteriile AFM în Casa Verde Fotovoltaice

Noi decizii judecătorești pun sub semnul întrebării criteriile aplicate de AFM în programul Casa Verde Fotovoltaice, afectând instalatorii și beneficiarii.

 

Suspendarea prevederilor din Casa Verde Fotovoltaice: implicații juridice și economice

 

Programul Casa Verde Fotovoltaice se confruntă cu noi provocări juridice, după ce mai multe instanțe au emis hotărâri prin care contestă metodele de selecție aplicate de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM). În data de 12 martie 2025, Curtea de Apel București a suspendat prevederi din regulamentul programului, în urma unei contestații privind criteriile de eligibilitate impuse instalatorilor și furnizorilor de garanții financiare.

 

Blocaj administrativ și impact economic

 

Decizia instanței confirmă plângerile mai multor companii din domeniu, care susțin că AFM aplică criterii discriminatorii în validarea instalatorilor. Potrivit specialiștilor, aceste blocaje administrative riscă să afecteze direct peste 150.000 de beneficiari care așteaptă implementarea proiectelor fotovoltaice. De asemenea, instalatorii excluși din program reclamă pierderi financiare semnificative și riscuri de faliment, într-un sector vital pentru tranziția energetică a României.

 

BNR și controversa garanțiilor financiare

 

În plus, decizia Curții de Apel București vine pe fondul unui conflict mai amplu privind garanțiile financiare necesare pentru participarea la program. Banca Națională a României (BNR) a fost criticată pentru refuzul de a recunoaște garanțiile emise de instituții financiare europene, inclusiv de Trustee Capital Management IFN, care deține licența FFA000481 pentru emiterea scrisorilor de garanție în Uniunea Europeană.

 

Ministrul Fechet și lipsa de reacție

 

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, nu a oferit până acum o poziție clară în legătură cu aceste decizii. Deși notificat în repetate rânduri cu privire la problemele din cadrul programului, ministerul nu a luat măsuri concrete pentru corectarea neregulilor semnalate. Această inacțiune ridică semne de întrebare privind modul în care sunt gestionate fondurile publice și respectarea principiilor de transparență administrativă.

 

Ce urmează pentru programul Casa Verde Fotovoltaice?

 

Având în vedere noile hotărâri judecătorești, este posibil ca alte instanțe să urmeze acest precedent și să decidă suspendarea unor prevederi similare. Pe 26 martie 2025, Curtea de Apel Oradea urmează să analizeze două cereri de suspendare depuse de Selection Solar Sistem SRL(dosar 25/35/2025) și Verdevo Energy(dosar 53/35/2025), care ar putea influența viitorul programului.

Vezi dosarele: 

  1. Trustee Capital Management IFN OU vs Administrația Fondului pentru Mediu – https://portal.just.ro/2/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=200000000442003&id_inst=2
  2. Trustee Capital Management IFN OU vs Banca Națională a României – https://portal.just.ro/2/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=200000000441998&id_inst=2
  3. Trustee Capital Management IFN OU vs Ministerul Mediului, Apelor Şi Pădurilor – https://portal.just.ro/2/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=200000000445133&id_inst=2

Sursa: https://focusbrasov.ro/2025/03/20/curtea-de-apel-bucuresti-suspenda-prevederi-din-casa-verde-fotovoltaice/